Igår fyllde min dotter 6 år. Då bjöd jag på prinsesstårta med marsipan gjord på spenat, morotscupcakes och mazariner med vita bönor. Inget rawfood. Jag gör så mycket rawfood i mitt jobb så när jag bakar privat gillar jag att baka i ugn. Recepten kommer längs ner. Måste bara säga några ord om socker först.
Jag fattar inte att det fortfarande används så mycket vitt raffinerat socker. Jo, jag fattar om det är priset det hänger på. Jag gillar att använda xylitol/björksocker och kokossocker och det är mycket dyrare än vanligt vitt socker. Men man kan också använda dadlar och banan som sötning och då blir det inte alls dyrare. Vill man ändå använda rårörsocker som händer mig ibland då kan man använda mycket mindre än vad som står i recepten. Vad händer i dig när du äter socker? Skriv gärna och berätta!
Jag får en olustkänsla i kroppen, som en oro och ångest och blir suddig i huvudet, får svårt att koncentrera mig. Jag gillar även att få in fibrer i det jag bakar för då känner jag mig nöjd och glad efteråt. Så bönor och havre är toppen för det. Sedan kan jag inte äta för mycket av de alternativa sötningarna heller. Men genom att balansera rätt med lagom mycket av det söta och få in fibrer så blir det bra. Man äter ju inte kakor som mat heller så lite sött ska det vara men många använder alldeles för mycket tycker jag.
Det gör mig förvånad att så många fikaställen fortfarande öser i alldeles för mycket socker. Vi vet idag att det är skadligt och leder till en rad folksjukdomar, ändå är det svårt att sluta. Det finns alternativ och det är vad jag vill visa på i mina bakverk, bakade som icke bakade. Jag gjorde alltså en prinsesstårta till 6-års fikat som smakar som en vanlig men mycket mindre söt. Bottnarna är vanliga, enkla med potatismjöl, fyllningen bär och grädde och marsipanen som är det mest speciella är gjord av mandelmjöl, kokosmjöl, spenat och lönnsirap. Sedan blev det morotscupcakes och mazariner med bönor… Ja, här kommer recepten!!
Prinsesstårta 10-12 bitar
Botten:
4 ägg
1 dl björksocker (eller rårörsocker)
2 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
Klä en form (20 cm) med bakplåtspapper i botten. Smörj och bröa kanterna. Blanda potatismjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjölet och blanda i äggsmeten. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen 175 grader i 30-40 minuter. Prova med sticka. Kakan ska vara torr. Ta ut, låt svalna. Om man inte ska göra tårtan på en gång är ett bra tips att frysa in botten så går det lättare att dela den sedan. Klä den i plastfolie och frys in. Tina den 30 minuter innan du ska dela den.
Fyllning:
Lager 1: tinade hallon blandat och mosat med grädde
Lager 2: tinade blåbär/hallon blandat och mosat med grädde
Dela tårtbotten i 2 delar och bred ut fyllningarna.
Vispa grädde med 0,5 msk björksocker. Bred ut grädden och forma som en kupol.
Marsipan:
20 färska spenatblad
10 msk lönnsirap
4 msk vatten
6 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjöl (eller rismjöl)
Kör spenatblad, lönnsirap och vatten i en stark mixer så att bladen mixas sönder helt slätt. Häll sedan över ”såsen” i en matberedare (man kan fortsätta i mixern men det fastnar mer i botten då) och tillsätt mandelmjöl och kokosmjöl lite i taget. När det har blivit en fin grön deg tar du upp den på ett lätt mjölat bord och knådar för hand. Är den för kladdig knådar du in lite mer mjöl. Lägg sedan degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den rätt tunt men så den fortfarande håller ihop och går att lyfta. Vänd den upp och ner över tårtan och dra försiktigt bort bakplåtspappret. Tryck till försiktigt längs kanterna. Pudra med lite kokosmjöl och rulla ev ihop överbliven marsipan till en ros och blad.
Morotscupcakes 20 st små
2 ägg
1 dl björksocker
1 dl rismjöl
0,5 dl maizena
0,5 dl mandelmjöl
1 msk psylliumfröskal
1,5 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma, malen
1,5 tsk kanel, malen
En nypa salt
1 dl rapsolja, neutral
2 dl finrivna morötter
Frosting
60 g smör, rumstempererad
100 g philadelphiaost, rumstempererad
rivet skal från en halv lime och en halv citron
1 msk xylitol
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd i mjölblandningen och sist oljan och morötterna. Häll upp i formar och in i ugnen. 180 grader i ca 10-15 minuter.
Vispa samtliga ingredienser till frostingen med elvisp så den blir len. Spritsa eller bred ut den över de svalnade morotsmuffinsarna.
Vitabönormazariner 12 rutor
Receptet är helt taget från Food Pharmacy senaste boken ”Näringsjägaren” (minus bären)
1 förp (230 g avrunnen vikt) förkokta vita bönor
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl mandelsmör
1 dl havredryck
1 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
5 bittermandlar
0,5 tsk vaniljpulver
12 urkärnade dadlar
2 krm salt
Ugn 150 grader i ca 75-90 minuter
Sila av och skölj bönorna. Finriv bittermandeln.
Mixa alla ingredienser till en helt slät smet.
Klä en liten form med bakplåtspapper. Häll ner smeten.
Grädda i mitten av ugnen tills kakan blivit fast och fått en vacker färg.
Låt svalna och skär upp i rutor. Förvaras i kylskåp.