Hej!
Nu är det inte långt kvar till jul och jag vill gärna dela lite julgodisrecept. Julen är en tacksam tid för lite nyttigare alternativ till godis eftersom vi traditionellt brukar äta mycket nötter och torkad frukt då. Det finns många sätt att göra godis som är fantastiskt gott utan en massa vitt socker och annat mindre bra. Man kan byta ut sockret mot lite honung eller lönnsirap och göra egen marsipan tex. eller göra egen ischoklad av kokosolja, lite sötning och kakaopulver. Det var och ischoklad och marsipan som var de allra första recepten jag lärde mig 2012 när jag kom i kontakt med rawfood genom Erica Palmcrantz. Innan gjorde jag mer traditionellt godis. Sedan dess har jag hittat på en massa mer. Här nedan delar jag några av dem. Om du gillar dessa recept så får du jättegärna ladda hem mitt julgodishäfte för 75 riksdaler. Där delar jag ännu mer recept på godis plus två tårtor. Bland annat en marsipanlimpa med pistagenötter i, en choklad och lakritsfudge och ett kokos/mint/chokladgodis. Klicka på länken här https://www.ralycka.se/produkt/julbakrecept-kopia/ för att komma till häftet. Jag blir så glad för stöttning av mig och min verksamhet och berätta gärna om du har något favorit julgodisrecept!
Ok, scrolla ner för lite julgodis 🙂
Kolabollar med flingsalt
ca 12 st
20 dadlar, mjuka och urkärnade
0,5 dl kokosolja, mjuk
1 tsk salt
1 krm vaniljpulver
Flingsalt att toppa med
100 g mörk choklad
Kör samtliga ingredienser i en matberedare tills det blir en kladdig koladeg. Ställ in kallt en stund så går det lättare att rulla till bollar. Rulla till bollar, doppa i smält choklad och toppa med flingsalt.
Aprikosbollar
ca 12 st
200 g torkade aprikoser
1,5 dl mandelmjöl
Rivet skal från 1 apelsin
Kör samtliga ingredienser i matberedaren. Rulla till bollar och ringla över smält choklad.
Tryfflar med apelsin, kanel och ingefära
ca 16 st
2 dl cashewnötter
6 msk kakaomassa eller mörk choklad 70-80%
2-3 msk lönnsirap eller honung
2 tsk rivet skal från en apelsin
1 krm ingefärapulver
1 krm kanel +kanel att rulla i
1 nypa salt
Smält kakaomassa eller choklad över ett vattenbad. Blanda i honung eller lönnsirap. Kör cashewnötterna till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt ingefära, kanel, salt och apelsinskal och kör igen. Häll till sist i kakaomassan medan matberedaren går på låg hastighet. Ställ in i frysen en stund. Ta ut och forma till bollar. Rulla i kanel.
Raw ”knäck”
ca 15 st
1 dl cashewnötter
5 dadlar
1 tsk kokosolja, mjuk
1 tsk kokossocker
1 krm vaniljpulver
Flingsalt
Kör cashewnötterna i matberedaren tills det blir ett fint mjöl. Tillsätt resten av ingredienserna och kör igen tills degen håller ihop. Forma till små bollar och tryck ut dem i knäckformar. Toppa med flingsalt.
Dadelgodis
Dadlar
Valnötter
100 g mörk choklad
Pilla bort kärnorna i dadlarna och tryck dit en nöt i varje. Doppa i smält choklad och toppa med tex frystorkade hallon, pistagenötter etc..
Marsipankulor
15-20 st
4 dl mandelmjöl
2 msk honung
2 msk kokosolja, mjuk
1,5 msk vatten (om det behövs)
0,5 krm vaniljpulver
1 tsk rödbetspulver för en rosa färg (kan uteslutas)
Kör alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Tillsätt vattnet om det behövs och kör igen tills det blir en deg som går att forma till bollar. Rulla till bollar och doppa dem i choklad. Välj att göra egen choklad eller använd 70-80% mörk choklad. Toppa om du vill med t ex hackade pistagenötter.
Egen raw choklad
Variant 1
2 dl kakaomassa
1,5 dl kakaosmör
0,5-1 dl lönnsirap (eller annan valfri sötning)
1 krm salt
Hacka kakaomassa och kakaosmör fint och smält över ett vattenbad. Ha i rumstempererad lönnsirap och salt (Börja med 0,5 dl och smaka av eftersom) och blanda väl. Brukar gå bäst med en ballongvisp. Smaka av tills du är nöjd.
Variant 2
2 dl kakaosmör
1,5 dl raw kakaopulver (eller annan valfri sötning)
0,5-1 dl lönnsirap
1 krm salt
Hacka kakaosmöret fint och smält över ett vattenbad. Blanda i kakaopulver, rumstempererad sötning och salt och blanda väl. Smaka av tills du är nöjd.
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR JAG DIG!
Kram
Jessica