Det här med semlor. Det är ju ganska gott faktiskt! Tidigare har jag lagt ut recept på nåt som liknar mer semmelmuffins http://www.ralycka.se/glutenfria-semmelmuffins/ De blir jättegoda men liknar som sagt muffins. Nu ville jag försöka få till semmelbullar fast glutenfria. Jag är inte mycket för att köpa färdiga mixar så jag testade att blanda rismjöl, majsmjöl och majsstärkelse. De blev mer kompakta än lätta och luftiga men ändå helt godkända. Jag gillar att man blir lite mätt när man fikar och inte uppblåst och uppstissad som man kan bli med vanligt vete och socker.
Såhär gjorde jag:
8 st mindre bullar
75 g smör
2,5 dl havremjölk
0,25 g jäst (rött pkt)
0,5 dl björksocker (eller kokossocker)
2 dl majsmjöl
2 dl rismjöl
1 dl majsstärkelse
1 msk fiberhusk
1 msk kardemumma, mortlade
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 ägg, uppvispat att pensla bullarna med
Fyllning:
1 dl mandelmjöl
1 msk honung
1 msk havremjölk
Mortla kardemummakärnor. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken till fingervarmt. Häll blandningen i en matberedare med insats för kaksmet/deg. Smula ner jästen och kör så den löser sig. Tillsätt de torra ingredienserna och kör till allt blandar sig väl. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Ta sedan upp degen och skär den i 8 bitar. Rulla till bullar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa 40 minuter under duk. Pensla med ett uppvispat ägg och baka i mitten av ugnen på 225 g i 8-10 minuter. Låt dem svalna på galler.
Gör fyllningen genom att blanda mandelmjöl, havremjölk och honung.
Vispa grädde.
Sedan gör du som man ska med semlor. Skär av ett lock, gröp ur, fyll och pudra med lite rismjöl. Vad tyckte du?