Snart, snart börjar glassäsongen. Jag älskar glass och har så smått börjat experimentera med alternativa glassar. Det är svårt att få till den där mjuka, gräddiga konsistensen som ”vanliga” glassar har. Jag tycker fortfarande att den simplaste rawfood glassen med enbart frysta bananer kommer närmast och är godast. Men ibland får jag lust att göra lite fler sorter. Därav den här varianten med banan, jordnötssmör och med ett sandwichliknande omslag. Jag ger lite ungefärliga mått för jag glömde att mäta exakt 🙂
Degen:
2-3 dl paranötter eller valnötter
5-10 dadlar
2-3 msk kakao
En nypa salt
Fyllning:
4 små mogna bananer
ca 1 1/2 dl jordnötssmör
1 tsk vaniljpulver
1/2 dl flytande kokosolja
Till degen kör du nötterna i en matberedare tills det blir mjöl. Tillsätt resten och kör igen tills det blir en deg. Täck en brödform med plastfolie (jag tog en mindre form 25*10 cm). Tryck ut hälften av degen i botten. Mixa sedan fyllningen i en mixer eller matberedare och häll ovanpå degen. Ställ in i frysen några timmar. Tryck sedan ut resten av degen ovanpå. Frys in igen och sedan är det bara att gå och skära bitar när du blir sugen. Man kan äta dem direkt. De behöver knappt tinas upp.