Imorgon är det fettisdagen och jag funderade på varför det är så gott med semlor. Jag menar en simpel bulle med grädde och mandelmassa? Men, jag tror det är just kombinationen av kardemumman i bullen tillsammans med mandelsmaken och grädden som gör det så himla gott. Jag tycker det i alla fall men eftersom min mage inte mår så bra av vetebröd så har jag här gjort en glutenfri variant. Den blir mer mättande och kompakt men ack så god! Jag gräddade dem i muffinsformar därför blev det lite annorlunda form. Inspiration till receptet hämtade jag från ”Friendly bread” Baka glutenfritt-från baguette till brownie.
Semlor 8 st små
2 dl rismjöl
1/2 dl potatismjöl
2 msk psylliumfröskal
2 tsk bakpulver
1 dl kokossocker
2 tsk kardemumma
en nypa salt
50 g smält smör
3 ägg
3 dl havremjölk
Fyllning:
1 dl mandelmjöl
1 msk honung
1 msk havremjölk
en nypa vaniljpulver
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt det smälta smöret, äggen och havremjölken. Blanda väl och häll degen/smeten i muffinsformar på en plåt. Låt grädda tills de blivit bruna, 15-20 minuter.
Låt dem kallna på galler. Skär av toppen. Gröp ur bullen med en sked och fyll med mandelfyllningen. Häll på grädde och sätt på locket. Pudra med lite kokosmjöl.
Fyllning:
Blanda ihop mandelmjölet med övriga ingredienser med en sked tills det blir en massa.
Mycket goda semlor!
Jag hade dock inget kokossocker hemma, så det blev en mindre mängd kokosmjöl istället. Vet inte om de är utbytbara annars, men det funkade för mig. Blir ju lite mindre sött, men jag tyckte det funkade bra!
Bra att göra lite mindre semlor, det räcker gott och väl.
Fyllningen/mandelmassan var riktigt god!!