Här kommer ett recept på en bakad kaka. När jag gör bakade kakor så använder jag precis som i rawfood kakor alternativ till vetemjöl och vitt socker. Dock brukar jag använda smör. Eftersom jag enbart gör rawfood bakverk i min verksamhet får jag ofta lust att baka kakor i ugn privat. Den här gången blev det en banankaka. Perfekt när man dels har bananer över som börjar bli bruna, dels för att det är en utmärkt källa till sötma när man inte vill använda socker.
Banankaka 10-12 bitar
3 bananer +1 som garnering
3 dl havremjöl
1 dl rismjöl
2 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen nejlika
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
125 g smör, rumsvarmt
2 ägg
0,5 dl björksocker (kan uteslutas om bananerna är väldigt söta)
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Mosa bananerna och blanda i äggen och smöret (och ev björksockret).
Rör ihop med de torra ingredienserna och häll i en avlång form, smörad och bröad med lite rismjöl. Dela en banan på mitten och lägg ovanpå smeten. Baka i ugn på 200 grader i ca 35-40 minuter.