Nu ska jag dela ett recept på en saltkaramell tårta som jag la ut på Instagram för ett tag sedan. Uppdateringar med recept här på bloggen blir lite glesare pga att jag har fullt upp med att få nya (förhoppningsvis) kunder att köpa in mina bollar, bitar och tårtor. Många på den lilla orten där jag bor är intresserade vilket är jätteroligt.
Den här tårtan är ny i mitt sortiment och jag gjorde den pga att jag blev beroende av en glass med saltkaramell när jag var i Frankrike i höstas. Vet att det är en storsäljare här med sommartid. Det är ju så gott med sött och salt ihop.
Mitt försök att efterlikna smaken blev såhär:
8 bitar i en springform 18 cm
Botten:
1,5 dl mandlar
1,5 dl valnötter
2 msk kokosolja
8-10 dadlar
Salt
Fyllning:
4 dl blötlagda cashewnötter
2 dl vatten (blötläggningsvatten från dadlarna)
1 dl kokosolja, smält och avsvalnad
16 dadlar (blötlagda i 10 minuter)
0,5 tsk salt
0,5 tsk vaniljpulver
Kolasås:
8 dadlar
1,5 dl kokosolja, smält
1,5 dl lönnsirap
Salt (smaka av men rätt mycket!)
Klipp ut ett bakplåtspapper och lägg i botten på formen.
Kör ingredienserna till botten i en matberedare och tryck ut i formen.
Gör fyllningen genom att hälla av och skölja cashewnötterna. Mixa dem sedan i en stark mixer med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills det blir en slät smet. Häll över botten och ställ in i frysen.
Gör kolasåsen genom att mixa samtliga ingredienser till en kolasås. Häll över såsen när fyllningen har stelnat efter några timmar.