Nu är det snart jul och jag vill dela med mig av mina absoluta favoritgodis; Marsipan. Jag gillade det innan jag upptäckte rawfood men de traditionella är gjorda på mandel och socker vilket inte känns helt bra. Men, dessa varianter är gjorda på honung istället (närproducerad som innehåller massa nyttigheter och håller förkylningar borta) och är så goda att jag inte kan sluta äta dem. När de tar slut gör jag nya, och kommer göra ända fram jul. Då borde jag ha tröttnat… ett tag i alla fall. Så varsågod, här kommer två snarlika varianter på marsipan doppade i choklad..
Marsipankulor 20 stycken
4 dl mandelmjöl
3 msk honung
2 msk rapsolja
1 1/2 msk vatten
En nypa salt
En nypa vanilj
Ev. 1 tsk rödbetspulver om du vill ha en röd deg.
Kör alla ingredienser i en matberedare. Avvakta lite med vattnet och se hur klibbig degen blir. Är den för torr, tillsätt då vattnet och kör igen. Forma till bollar och doppa i choklad. Gör egen choklad eller använd 70% mörk choklad som du smälter över ett vattenbad. Låt dem stelna i kylskåp.
Egen choklad:
2 dl kakaosmör
2 dl kakaopulver
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk agave eller flytande honung (eller mer för sötare choklad)
En nypa salt
Finhacka kakaosmöret och smält det försiktigt över ett vattenbad. Blanda i resten och vispa med en ballongvisp så att det blir ordentligt blandat och slätt. Doppa! Det som blir över kan man hälla i små formar och frysa in/ställa i kylskåp.
Marsipanbröd 10 bitar
3 dl mandelmjöl
1/2 dl pistagenötter
2 msk rapsolja
2 msk honung
1/2 msk vatten
En nypa salt
En nypa vanilj
Mixa mandelmjölet och pistagenötterna så att nötterna finfördelas. Blanda i resten och mixa igen. Forma till en limpa. Smält choklad över ett vattenbad och stryk på den över limpan. Toppa med hackade pistagenötter. Låt stelna i kylskåp.